söndag 6 november 2016

Storebror ser digEfter mycket eftertanke faller lotten som bästa dystopi ändå på George Orwells 1984. Detta för att den känns skrämmande trolig. Det är ingen katastrof som har inträffat, det politiska läge i vilket världen befinner sig i har helt enkelt växt fram. Övervakningen är total och retoriken indoktrinerar nationens invånare och minskar deras förmåga att tänka fritt och kritiskt. Historien skrevs i skuggan av andra världskriget och det är lätt att se var Orwell hittat sin inspiration, dock känns romanen lika aktuell i dagens samhällsklimat. Kanske till och med mer så.Och så några honorable mentions:
MaddAddam-trilogin av Margaret Atwood - En dystopisk, postapokalyptisk och vetenskapskritisk trilogi alldeles utöver det vanliga. Med sitt nattsvarta mörker utan hopp, där människor ändå skapar sina liv, skulle den mycket väl kunnat hamna på första plats

Vägen av Cormac McCarthy - En man och en pojke. En kamp för överlevnad. En roman som kryper in under huden och hur gärna en vill kan en inte lägga den ifrån sig. 

Ready Player One av Ernest Klein - År 2044. Mänskligheten är sargad av energikriser och global uppvärmning, fattigdom och social misär, deras enda tillflykt är det virtuella universum som kallas OASIS. James Halliday, skaparen till OASIS, dör och testamenterar sin förmögenhet till den spelare som med hjälp av de ledtrådar han lämnat efter sig, hittar det påskägg han gömt någonstans inuti OASIS. Så börjar en brutal jakt på ära och rikedom...

Metro 2033 av Dmitrij Gluchovskij - Moskvas tunnelbana lär vara byggd för att motstå en kärnvapenattack och enligt myten finns även en stad under spåren tänkt att husera den ryska eliten under ett eventuellt tredje världskrig. 2033 är det kriget överspelat och en melankolisk historia om hur den människospillra som överlevt faller tillbaka i gamla mönster utspelar sig.

Det mörka tornet av Stephen King - Inte en dystopi i den vanliga bemärkelsen men jag vill klassa Kings fantasyepos som en dystopi likafullt. Dagens samhälle, eller ett framtida samhälle, kan anas endast i föråldrade reliker av fordon och städer. Historien står med en fot i en avlägsen, dystopisk framtid och den andra i en magisk värld.
____________________________________________________________________________
Lyran nya utmaning går ut på att varje vecka utse den bästa inom en given kategori. Denna första vecka är ämnet dystopier. Det kan tyckas vara rena lyckan för någon älskar dystopier, vilket jag gör, men jag ser det inte så. Jag har snarare alldeles för många att välja på och hur väljer man en favorit bland sina bebisar?

2 kommentarer: